قطعات برقی اتومبیلرا میتوان به دو دسته تقسیم کرد؛ قطعاتی که برق مصرف میکنند مثل انژکتور یا کامپیوتر اتومبیل و قطعاتی که نقش تأمین برق خودرو را دارند.
باتری:
تا وقتی اتومبیل روشن است سیستم برقرسانی میتواند برق مورد نیاز را از طریق تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی تأمین کند. اما وقتی اتومبیل خاموش میشود، حالا وظیفه باتری است که برق مورد نیاز قطعاتی مثل بالابرهای شیشه، استارت اتومبیل، فلاشرها، سیستم صوتی و… را تأمین کند. در واقع منبع انرژی برق خودرو شما همین باتری است.
در مورد اهمیت این قطعه در سیستم برقرسانی خودروها همین بس که اگر باتری نباشد، اساسا اتومبیل روشن نمیشود. یعنی ماشینها برای استارت اولیه نیاز به انرژی برق باتریها دارند. وقتی که اتومبیل روشن است، باتریها شارژ میشوند. باتریها معمولا بعد از ۲ سال نیاز به تعویض دارند، البته گرما و لرزش بیش از حد میتواند این عمر مفید آنها را کاهش دهید. امروزه دو نوع باتری در بیشتر اتومبیلها مورد استفاده قرار میگیرد؛ «باتریهای سرب اسیدی یا تر» و «باتریهای اتمی یا خشک». باتریها از نظر توان الکتریکی نیز انواع مختلفی دارند، اما معمولا در اتومبیلهای سواری از نوع ۱۲ ولت و ۶۰ آمپر آنها استفاده میشود
دینام:
موتور اتومبیل با کمک سوخت میتواند انرژی مکانیکی تولید کند. قطعهای که میتواند این انرژی را مثل یک ژنراتور تبدیل به انرژی الکتریکی کند دینام نام دارد. البته نام این قطعه در اتومبیلهای جدید «آلترناتور» است. در حقیقت این قطعه انرژی میکانیکی موتور را به کمک یک تسمه به نام تسمه دینام دریافت و برق مورد نیاز بخشهای مختلف اتومبیل را تأمین میکند. معمولا دینامها یا همان آلترناتورها برق ۱۲ ولت تولید میکنند، اما در برخی از اتومبیلها شاید این عدد متفاوت باشد.
منبع برق یا همان باتری هم در زمان روشن بودن اتومبیل توسط همین قطعه شارژ میشود. برای همین اگر دینام خراب باشد، باید منتظر باشید که باتری شما هم خالی شود. یکی از قطعات دینام که باید هر چند وقت یکبار مورد بازدید قرار گیرد همان تسمهای است که واسطه میان موتور و دینام است. به محض مشاهده پارگی کوچک و آسیبدیدگی در این تسمه، باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد.
کوئل:
همانطور که گفتیم که برق موجود در باتری و همچنین برق تولید شده در دینام یا آلترناتور ۱۲ ولت است. این ولتاژ توانایی ایجاد جرقه توسط شمعها را ندارد. در واقع شمع برای ایجاد جرقه نیاز به برق ۷۰۰۰ ولت دارد. اینجاست که نقشآفرینی کوئل در سیستم برقرسانی اتومبیل شروع میشود.
کوئل یک ترانسفورماتور فشار قوی است که برق باتری و دینام را تقویت میکند و به شمع میرساند. به شکل ساده، کوئل از دو سیمپیچ اولیه و ثانویه تشکیل شده است که بر اساس قانون القای الکترومغناطیس در فیزیک عمل میکنند. اگر یک روز اتومبیلتان روشن نشد یا عملکرد موتور بد همراه با لرزش بود میتواند علت آن خراب شدن کوئل باشد. ریپ زدن موتور و افزایش مصرف سوخت اتومبیل را هم میتوان جزو نشانههای خراب بودن کوئل به حساب آورد.
دلکو:
اتومبیلها با توجه به تعداد سیلندر پیشرانه خود دارای شمع هستند. یعنی یک موتور چهار سیلندر، ۴ شمع هم برای ایجاد جرقه و احتراق در موتور دارد. قطعهای که برق ولتاژ بالای تولید شده در کوئل را بین شمعها تقسیم میکند دلکو نام دارد. در ضمن قطع و وصل جریان کوئل هم وظیفه دیگر دلکو در سیستم برقرسانی است.
همانطور که میدانید احتراق به ترتیب در سیلندرها اتفاق میافتد و به همین دلیل جرقه هم در شمعها به ترتیب در زمان مناسب زده میشود. تقسیم برق توسط دلکو بین شمعها باعث ایجاد این ترتیب میشود. بد نیست بدانید در سیستمهای برقرسانی جدید و مدرن، قطعه دلکو حذف شده و با کوئل ترکیب شده است.
شمعها:
ترکیب سوخت و هوا در سلیندر موتور اتومبیلها برای احتراق نیاز به جرقه دارد. نقش شمعها دقیقا همین ایجاد جرقه است. این قطعه ولتاژ خروجی از کوئل را تحویل میگیرد و با ایجاد جرقه و احتراق در موتور، پیستونها را در سیلندر به حرکت در میآورد.
شمع در حقیقت آخرین قطعه در مدار جرقه سیستم برقرسانی اتومبیل است. زمان و کیفیت جرقه زدن شمعها در عملکرد خوب موتور اهمیت ویژهای دارند. مکانیکهای حرفهای توصیه میکنند که هر ۸ تا ۱۰ هزار کیلومتر، شمعها را تمیز و هر ۱۶ تا ۲۰ هزار کیلومتر هم آنها را تعویض کنید. قطعا کیفیت شمعهای موجود در بازار قطعات یدکی هم با یکدیگر متفاوت است. توصیه کارشناسان، استفاده از برندهای خوب این قطعه مهم در عملکرد پیشرانه است. البته شمعها انواع مختلفی هم دارند که از جمله مهمترین آنها میتوان به شمع گرم، شمع سرد، شمع نیکلی، شمع ایریدیومی، شمع پلاتینیومی و شمعهای چند الکترودی اشاره کرد.
وایر شمعها:
جریان برق تولیدی دینام و باتری از بعد کوئل، ولتاژ بسیار بالایی دارند. خب انتقال این برق ولتاژ بالا از کوئل به دلکو و از دلکو به شمعها نیاز به سیمهای ولتاژ بالای ویژه دارند که به آنها اصطلاحا «وایر شمع» گفته میشود. هر چقدر این وایرها که دارای عایق پلاستیکی هستند کیفیت بهتری داشته باشند جریان برق ولتاژ بالا را با کمترین تلفات انرژی و در سریعترین زمان ممکن به شمعها میرسانند. یکی از قطعاتی که مکانیکها به بازدید دورهای آن تأکید دارند همین وایر شمع است. تنها مورد خرابی وایر شمعها، صدمه دیدن لایه عایق آنهاست. اگر این وایر شمعها خراب باشد باعث عملکرد بد پیشرانه اتومبیل و همچنین افزایش مصرف سوخت میشوند. اگر همزمان با خرابی این وایرها، سیستم سوخترسانی اتومبیل هم نشتی داشته باشد میتواند باعث ایجاد آتشسوزی در اتومبیل شود.
یکی دیگر از اتفاقات رایج در مورد وایر شمعها، شل شدن آنها در محل اتصال به شمع یا کوئل است. در این صورت اصلا خودرو استارت نمیخورد، چون احتراقی در موتور صورت نمیگیرد. بد نیست بدانید در سیستمهای جدید برقرسانی اتومبیلها، کوئل به طور مستقیم به شمع وصل میشود و این وایر شمعها حذف شدهاند.
سیمها و توزیعکنندههای برق:
یکی از پرکاربردترین وسایل در هر اتومبیلی سیم است. بله مجموعهای از سیمهای مختلف در خودروها کار انتقال برق به قطعات برقی را برعهده دارند. همه سیمهای مدارهای مختلف سیستمبرقرسانی اتومبیل دارای روکش هستند. کلیدها و کنترل کنندهها در نقاط مختلف مسیر این سیمها قرار میگیرند و در ضمن بیشتر آنها از جعبه فیوز هم عبور میکنند.
تعداد این سیمها آنقدر زیاد است که اگر به شکل رها شده در اتومبیل باشند هر همه جای یک خودرو چند رشته سیم دیده میشود. به همین دلیل طراحان اتومبیل، تلاش میکنند تا جایی که امکان دارد این سیمها را ساماندهی کنند. مثلا سیمهای هم مسیر را در یک کانال قرار میدهند یا به شکل یک کلاف در میآورند تا کمتر به چشم آیند.
بهترین و بزرگترین مرکز فوق تخصصی تعمیرخودرو خارجی و هیوندا در غرب تهران
Select Service
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok