در این مقاله تخصصی سعی داریم با زبان ساده سیستم کولر و بخاری خودروهای لکسوس رو برای شما شفاف کنیم پس با ما همراه باشید.
در تمامی خودروها سیستم کولر خودرو به واسطه قابلیت گاز R134 کار میکند و بخاری خودرو گرمای خود را از آب رادیاتور میگیرد، حال اینها یعنی چه؟
گاز R134 گازی است ساختگی به دست بشر و این قابلیت را دارد که اگر فشار خود را از دست بدهد گرمای اطراف خود را از دست می دهد و در زبان علم شیمی معروف است به واکشن گرماگیر در زمان افت فشار. حال چطور میتوان این اتفاق را در خودرو رقم زد؟ گاز ابتدا توسط کمپرسور خودرو متراکم می شود و توسط مدار پر فشار از کمپرسور خارج می شود، دمای این گاز ۹۰ درجه سانتی گراد است، این گاز وارد کندانسور می شود و طبق فرمول های ریاضی باید دمای آن تا ۴۰ درجه پایین بیاید، کندانسور رادیاتوری است که در جلوی رادیاتور آب قرار دارد و با فن رادیاتور خنک می شود، کندانسور دمای گاز را به زیر ۴۵ درجه سانتی گراد می آورد، این گاز به وسیله لوله های آلومینیومی پر فشار به سمت داخل اتاق می رود. در ابتدای ورود به اتاق گاز وارد شیر نبساط می شود.
شیر انبساط چیست؟ قطعه ای است که دارای دو قطر مختلف است. طبق قوانین فیزیک اگر گاز با فشار ثابت وارد محیطی شود که حجم آن دو برابر محیط قبل باشد فشار آن نصف خواهد شد، اکپنشن والو یا شیر انبساط همین کار را میکند، گفتیم که گاز R134 اگر افت فشار داشته باشد دما از دست میدهد، همین اتفاق در شیر انبساط می افتد، دمای گاز در اثر این افت فشار به حدود ده درجه سانتی گراد می رسد. این گاز پس از عبور از شیر انبساط وارد سوزن اواپراتور می شود. اواپراتور رادیاتور است که در داخل اتاق قرار دارد و گاز پس از ورود به این رادیاتور فشار خود را کامل از دست می دهد و دمای آن به حدود دو درجه زیر صفر می رسد! بله این قدرت علم بشر است که در دمای پنجاه درجه ای تابستان کاری کند که دما تا دو درجه زیر صفر برود و قدرت این کار از سلطان هر خودرو یعنی موتور ، تامین می شود.
تا اینجا با کلیات سیستم خنک کاری هوا آشنا شدیم، حال باید بدانیم لکسوس برای ما چه ساخته است؟ سفت به گوشی ی کامپیوتر خود بچسپید و این مقاله را ادامه دهید.
لکسوس در خودروهای خود برای بهینه کردن این سیستم قطعات زیر را به سیستم اضافه کرده است:
- ECM یا کامپیوتر موتور
- BCM یا کامپیوتر اتاق
- کامپیوتر ایرکاندیشن یا آمپیلی فایر
- کامپیور پشت آمپر یا کلاستر یونیت
- کامپیوتر سنجش دما یا SKID CONTROL UNIT
- پنل ایرکاندیشن که دکمه های آن در دستان شماست و شما به سیستم فرمان کار را با همین دکمه ها می دهید.
- یونیت ایرکاندیشن که خود شامل چندین بخش است و زیر داشبورد است و شامل قطعات اواپراتور، رادیاتور بخاری، پنل های عایق، موتور های برقی، دریچه های عبور هوا، فن هوا، سنسور ها و… می باشد.
- سنسور های کنترلی کولر که در ادامه با آنها آشنا می شویم:
- FLOW SENSOR یا سنسور جریان
- PURSURE SENSOR یا سنسور فشار گاز
- AMBIENT SENSOR یا سنسور دمای محیط
- CABIN SENSOR یا سنسور دمای کابین
- EVA SENSOR یا سنسور دمای اواپراتور
همانطور که قطعات را دیدید لکسوس بسیار این سیستم را ارتقا داده و بهینه کرده، حال این قطعات چگونه کار میکنند؟
شبکه ای که لکسوس در خودروهای خود استفاده میکند از نوع LIN COMMUNICATION هستند، شبکه های از نوع LIN دارای حداکثر کارایی و سرعت بوده و ساخت کمپانی تویوتا است. این ارتباط در سیستم تهویه لکسوس دارای ۸۱۶ رشته سیم است! درست خواندید. ۸۱۶ رشته سیم. جالب است بدانید برخی لکسوس هایی که به ما مراجعه میکنند برای تعمیر کولر خود، مشاهده میکنیم این خودرو توسط یک باتری ساز پراید دست کاری شده و از آنجایی که این شخص از این ۸۱۶ رشته سیم خبر ندارد، با چند رشته سیم دست ساز از باتری تا کمپرسور و داخل اتاق سعی داشته کولر را راه بیاندازد و با این کار چند عدد کامپیوتر و سنسور که نام برده شد را سوزانده و رفته.
کار این قطعات چیست؟ این همه یونیت(کامپیوتر پردازشی) و سنسور چه کار میکنند؟
اول بدانید فرق لکسوس با بقیه خودروهای دنیا در همین چیز ها است، لکسوس ساخته شده تا به شما لذت واقعی رانندگی با بهترین خودروی دنیا را بدهد پس باید دارای تکنولوژی هایی باشد که فرق لکسوس را با آتاشغال های کره ای و آلمانی و… را نشان دهد.
مجموعه کنترل یونیت هوا تقریبا شبیه بقیه خودروهای امروزی است و با موتور ها وفلپ هایی که دارد مود ها را تغییر میدهد.
نقش فلاو سنسور این است که کارکرد کمپرسور را بسنجد و درست بر روی کمپرسور است، این سنسور که دارای فناوری های بسیار پیچیده ای است میزان گازی را که کمپرسور در لحظه فشرده میکند را مخابره میکند، اطلاعات این سنسور به یونیت های مختلف مخابره می شود و یونیت های پردازشی با توجه به فرمانی که شما داده اید بقیه کار ها را انجام میدهند.
نقش یونیت skid در کولر لکسوس: این یونیت به زبان ساده شرایط هوایی را می سنجد. از آلودگی و میزان ذرات معلق در هوا گرفته تا دمای داخل اتاق و دمای بیرون. این یونیت از آمپلی فایر دستور می گیرد و دمای داخل اتاق و بیرون ابتدا توسط آمپلی فایر پخش می شود.
آمپلی فایر کامپیوتر اصلی در کنترل ایرکاندیشن خودروهای لکسوس و تویوتا را دارد. این یونیت پشت داشبورد خودروهای لکسوس است.
دوستان همراه این مقاله سعی بر این دارد این سیستم را به زبان ساده برای شما مطرح کند، اصل این موضوع سه ترم دانشگاهی است که توسط تهران مونیخ در دانشگاه تویوتای ژاپن گذرانده شده است. مثل یونیت هیتر (heater control unit) که دارای پایه های برقی با نشان های TX+ TX- IG+ B+ ACC CLK3 CLK1 هست و هر کدام از این پایه ها نقش خاصی دارند،
پایه های آمپلی فایر که نقش مهمی در سیستم کولر لکسوس دارند عبارت اند از
SOL+ , LOCK , MGC , B , IG+ , SG-2 , PRE , S5-3 , FLOQ , S5-5 , DFG , SW1, FDF1 , SVPS, S5-2 , SVDS, SG-5, DGS , DGS1, BLW, TSP, TSD, CANH, CANL, LIN1, BBUS, BUS, BUS G, TE , SG, SG-1 , TR , و همین پایه ها هر کدام نقش اساسی دارند به طور مثال پایه S5-3 با رشته سیم به رنگ صورتی برق پایه A7 کمپرسور را تامین میکند. لکسوس پیچیده است و باید توسط متخصص لکسوس تعمیر گردد، تهران مونیخ دانش آموخته تویوتا لکسوس ژاپن در خدمت شماست.