سیستم تعلیقی که در حال حاضر در خودروها میبینیم انواع مختلف و اجزاء بسیاری دارند. اجزائی که هریک وظیفه خاص خود را برعهده دارند و نبود یا خرابی هرکدام، کل تعلیق خودرو را مختل میکند، ایمنی خودرو را تحت تاثیر قرار میدهد و فرمانپذیری خودرو را آسیب میزند. اجزایی مانند بازوی آزاد، بازوی خمیده، بازوی پیت-من، بازوی دنبالهدار، بازوی فرمان اکسل، میله الصاقی، میله پن-هارد، شاه پین و بازوی کنترل. این قطعات در خودروها و سیستمهای تعلیق مختلف کم و زیاد میشوند اما به طور کلی چند جزء مهم در بیشتر سیستمهای تعلیق وجود دارد. اجزائی که محوریترین نقش را در یک یا چند نوع سیستم تعلیق ایفا میکنند. اجزائی مانند:
رینگ و لاستیک
فنرها
دمپر یا کمک فنر
میل تعادل یا میل موجگیر
میل رابط
سیبک
بوش
طبق
استارت
رینگ و لاستیک
هنگام حرکت خودرو، همواره اولین اثر بر روی تایرها گذاشته و برخوردها قبل از هرچیز به آنها منتقل میشود. لاستیکها نیز بخشی انرژی حاصله از این برخورد را جذب و به صورت گرما خارج میکنند و بخشی دیگر را به سایر نقاط سیستم تعلیق منتقل میکنند. (تغییر انرژی آن بخش از نیرو که توسط لاستیکها جذب میشود نیز در استهلاک و تغییر ظاهر آنها میتوان دید.) هرچه سطح تماس خودرو با جاده بهتر باشد و چسبندگی آنها بیشتر، عملکرد حرکتی خودرو ارتقاء یافته و سیستم تعلیق سریعتر به هدف میرسد.
فنرها
فنرها از اصلیترین بخشهای سیستم تعلیق هستند که کیفیت و عملکرد صحیح آنها تاثیر مستقیم بر عملکرد سیستم تعلیق خودرو میگذارد. این سیستم بدون فنرها هیچ کارایی ندارد. فنرها وظیفه جذب ضربات، تنظیم ارتفاع خودرو و حفظ تماس لاستیکها با سطح جاده را به عهده دارند. به این ترتیب که هنگام وارد آمدن ضربه به لاستیکها در اثر عبور از ناهمواریها فنر جمع شده و فشار وارد از ضربه را در خود جمع میکند تا به بدنه و شاسی منتقل نشود. همچنین در حالت عادی، با فشاری که در حالت باز به لاستیکها وارد میکند، تماس آنها را با سطح جاده به بهترین و کاملترین شکل، ممکن میسازد. فنرها انواع مختلفی دارند که مهمترین و پرکاربردترین آنها فنر مارپیچ، فنر تخت، میله پیچی و فنر بادی هستند.
کمک فنر یا دمپر
همانطور که از اسمشان مشخص است، وظیفه تکمیل عملکرد فنرها را بر عهده دارند و نیروی وارده از ضربات به آنها را دفع میکنند. درواقع فنرها تنها نیرویی که از ضربات ناشی از عبور از ناهمواریهاست را جذب میکنند و درصورت رها سازی این نیرو از سمت آنها، خودرو به بالا پرتاب میشود. این بالا و پایین رفتن خودرو تا پایان انرژی حاصل از ضربه ادامه مییابد و به این ترتیب فنر کارایی خود را از دست میدهد. کمک فنر، انرژی جمع شده در فنر را جذب کرده و تدریجی دفع میکند. این کار از حرکات یویویی و ناگهانی خودرو جلوگیری خواهد کرد.
میل تعادل یا میل موجگیر
میل موجگیر اصطلاحی است که مکانیکها برای این میله بکار میبرند. این میله وظیفه ایجاد ثبات بیشتر در خودرو را دارد و از چپ شدن آن در پیچهای شدید و سطوح بسیار ناهموار جلوگیری میکند. میله تعادل معمولا بین دو چرخ یک محور (اکسل) قرار میگیرد و ارتباط بین دو کمک فنر را برقرار میکند تا با حرکت کمک فنر یک سمت، کمک فنر سمت دیگر نیز حرکت کوچکی داشته باشد و تعادل خودرو برقرار شود. میل موجگیر علاوه بر چرخها و کمک فنرها از دو طرف به شاسی نیز متصل است. این اتصال از طریق Pivot یا اتصالهای محوری صورت میگیرد.
میل رابط
میلههای رابط، در سیستم تعلیقهای مختلف، وظیفه ایجاد اتصال بخشهای مختلف این سیستمها را به هم برعهده دارند. این میلهها که فلزی هستند و بسیار مقاوم، معمولا در تعداد زیاد به کار میروند و عمری برابر با شاسی و بدنه خودرو دارند. تنها عاملی که ممکن است به میل رابطها آسیب وارد کند تصادفهای شدید و ضربات سهمگین ناشی از آنها است.
سیبک
سیبک نوعی اتصال در سیستم تعلیق است که در عین استحکام، امکان چرخش و حرکت نیز دارد. این اتصال مفصل گونه، از یک گوی فلزی دسته دار تشکیل شده است که امکان حرکت درون محفظه فولادیاش را دارد. اطراف محفظه فولادی و گوی فلزی با لاستیک محکم پوشیده شده است. این مفصل که وظیفه اتصال چرخها به سیستم تعلیق را دارد، چرخش آنها را با چرخش فرمان و حرکتشان را هنگام عبور از ناهمواریها ممکن میسازد. یک سر سیبک به چرخها و سر دیگر آن به طبقهای سیستم تعلیق خودرو متصل است. سیبک معمولا تنها در چرخهای جلویی کارگذاشته میشود. نکته دیگر اینکه سیبک سیستم تعلیق با سیبک فرمان که وظیفه اتصالات میل فرمان را بر عهده دارد متفاوت است.
بوش
بوش نیز نوعی اتصال در سیستم تعلیق است، اما تفاوت آن با سیبک مانند تفاوت مفصل زانو و مفصل ران و لگن است. بوش قابلیت چرخش ندارد و تنها باز و بسته میشود. بوشها که از جنس لاستیک طبیعی هستند، برای گرفتن سر و صدای ناشی از حرکت قطعات و لرزش آنها، بخشهای متحرک سیستم تعلیق را به هم متصل میکنند. همچنین مقداری از نیروی وارده از ضربات ناشی از حرکت در سطوح ناهموار را به دلیل جنس لاستیکیشان جذب میکنند. بوشها گاهی به شکل استوانه هستند و نقش محور را ایفا میکنند. این محورهای لاستیکی مانند رباطها در بدن، اتصال قطعات فلزی سیستم تعلیق را برقرار میکنند.
طبق
اتصال اصلی سیستم تعلیق به شاسی، از طریق یک قطعه فولادی به نام طبق صورت میگیرد. اتصال طبق به شاسی از طریق بوشهای محوری و به سیستم تعلیق به وسیله سیبکها انجام میشود. طبقها دو نوع کنترلی و جناغی دارند. نوع کنترلی به صورت یکپارچه است و نوع جناغی به صورت حرف A. طبقهای جناغی با دو بوش محوری به شاسی متصل میشوند. تعداد طبقها و نحوه استفاده از آنها در سیستمهای تعلیق مختلف متفاوت است. در برخی طبق استفاده نمیشود، در برخی برای هر چرخ یک یا دو طبق به کار میرود و در برخی برای هر دو محورهای عقب و جلو.
استارت
استارت در سیستمهای تعلیقی دیده میشود که سیبک و طبق در آنها حذف شده و همچنین فنر به کار رفته در آنها از نوع فنر لول است. در این سیستمها کمک فنر درون فنر لول قرار میگیرد و این دو علاوه بر وظایف اصلی خود، وظیفه برقراری اتصال سیستم تعلیق و شاسی و رابط بین آنها را نیز بر عهده دارند.
تعمیرگاه تخصصی سیستم تعلیق در تهران
بهترین و مطمئن ترین تعمیرگاه تخصصی خودروهای لوکس در تهران تعمیرگاه تهران مونیخ است. میتوانید تعمیر انواع خودروهای لوکس خود را با خیال آسوده به ما بسپارید. تعمیرکاران ما آشنا به فناوری های روز خودروهای لوکس، باتجربه و مجرب آماده خدمت رسانی به شما هستند. همکاران ما بهترین خدمت را در کمترین زمان به شما ارائه خواهند داد.
بهترین و بزرگترین مرکز فوق تخصصی تعمیرخودرو خارجی و هیوندا در غرب تهران
Select Service
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok